Topptur fra Espedalen til Bingsbua og Ruten

Utsiktstur i flott fjellterreng med Jotunheimen som bakgrunn

Høstlig utsikt mot Verket og Jotunheimen
Høstlig utsikt fra Sprenhøa mot Verket og Jotunheimen. Foto Ivar Helleberg

Denne turen som går til Sprenpiggen og gjerne videre til Bingsbua og Ruten, starter ved nedlagte Espedalen handel. Følg Seterheimvegen 700 m til sti som tar av opp til høyre (skiltet). Etter ca. 150 m krysser stien en liten bekk (vanligvis enkel å passere). Derfra bratt opp gjennom skogen rett fram forbi stikryss til Snuruhaugen til en seterveg som følges 100 m før stien tar av rett fram i en skarp sving på vegen. Her åpner det seg snart en fin utsikt sørover dalen.

Turen innover fortsetter i fint terreng med litt småvokst bjørkeskog. Ved stikrysset ca. 400 m nordvest for Fallbakken skal du ta av til venstre. (Stien til høyre går om Sprentjønnin eller Svarttjønna). Se skilt. Etter ytterligere ca. 700 m krysses Sprena, bekken fra Sprentjønnin.  Her er det ny bru. Derfra går stien til venstre opp på en liten topp (Sprenberga, 1096 moh) med storslagen utsikt mot Espedalsvannet, Verket, Breisjøen og fjellene i vest.

Klikk på bildet for å se større utgave
Nils Bølien maler siste merke, rett nedenfor Sprenpiggen. Foto: Ivar Helleberg

Ruta videre går langs fjellryggen over Sprenhøa og videre mot Sprenpiggen, der den møter stien som går fra Bingsbua til Sprenpiggen like nedenfor toppen. Hele vegen er det mulig å nyte den fine utsikten (Hvis du vil vite navn på fjelltoppene du kan se i Jotunheimen er det å få kjøpt bilde med navn og høyder på Dalseter og Ruten fjellstue).

Fra Sprena til stikrysset ved Sprenpiggen er stien merket med røde merker og til dels med små varder.
Toppen på Sprenpiggen vel verd en liten avstikker før turen fortsetter ned til Bingsbua og eventuelt videre opp på Ruten.

For å gå til Ruten kan du følge stien fra Bingsbua mot Dalseter 100 m vestover fra Bingsbua. Ta av til høyre der og følg stien som går langs fjellryggen oppover i nordlig retning før den svinger i øst-nordøstlig retning mot toppen.

Turen tilbake fra Bingsbua til Espedalen handel kan legges på vestsiden av Sprentjønnin. Se beskrivelse. Alternativt kan turen legges bortom Svarttjønnin (det er skiltet derfra til Megrund). Begge turene er beskrevet fra Megrund til Bingsbua. Følg stien fra Bingsbua på sørsida av Bingstjønna, hold til venstre i krysset der stien tar av opp mot Sprenpiggen og fortsett bort til et stiskille der det er skiltet til venstre til Megrund om Svarttjønna og til høyre til Megrund om Sprentjønnin.

Megrund til Fallbakken1,9 kmOpp 260 m
Fallbakken til Sprenpiggen3,8 kmOpp 330 m, ned 20 m
Sprenpiggen til Bingsbua1,2 kmOpp 10 m, ned 160 m
Bingsbua til Ruten2.5 kmOpp 380 m, ned 30 m
Samlet: Megrund til Ruten
(via Sprenpiggen)
9,4 kmOpp 980 m, ned 210 m
Nøkkelinformasjon for turen (avstand og høydemeter en veg).
NB: Svippturen oppom toppen på Sprenpiggen er inkludert, med 0,4 km t/r og 45 høydemeter.
Share

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.