Spennende møte om startpunkt Verksodden

  • Åpningsfest for startpunkt Verksodden planlegges for sommeren 2023.
  • Kommunen arbeider med formidling av lokalhistorien knyttet til Verket og Espedalen.
  • Kommunen vil invitere til åpent møte om Flerbruks/turvei mellom Vassenden og Slangen.
Ordfører Ole Tvete Muriteigen forteller om åpningen av startpunktet som planlegges neste sommer.

Dette var konklusjonen på møtet som ble holdt på Espedalen gjestehus mandag 31. oktober. Ordfører i Sør-Fron Ole Tvete Muritegien ønsket velkommen til møtet, der espedøler, hyttefolk, lokale næringsbedrifter, kommunale og fylkeskommunale myndigheter, kirkelig fellesråd og Espedalen sti- og løypelag var representert blant de 18 frammøtte.

Morten Liebe fra nasjonalparkforvaltningen orienterte om startpunkt Verksodden, som er et viktig tiltak i nasjonalparkstyrets besøksstrategi. Startpunktet skal være et godt utgangspunkt for jakt, fiske og et aktivt friluftsliv både sommer og vinter. Det skal også sikre at sårbar natur bevares ved at eksisterende stier og løyper benyttes i størst mulig grad. I tillegg skal det støtte opp under lokal verdiskapning. Målet er å arrangere åpningsfest for startpunktet sommeren 2023.

Bjørn Sletten fra Sør-Fron kommune fortalte at kommunen særlig har engasjert seg i den delen av startpunktet som dreier seg om kultur/historie rundt Verksodden til ulike målgrupper, skoleelever, turister og hyttefolk. Målet er at dette skal være noe hele Espedalen kan samles om, at det skal omfatte fangst, jakt, fiske og gruver. En særlig oppgave er å formidle hvordan gruvesamfunnet på Verksodden på midten av 1800-tallet så ut. Kommunen har søkt midler fra ulike kilder for å finansiert prosjektet. 

Kristian Haave, kirkeverge fra kristelig fellesråd fortalte om espedølenes store innsats for å få satt opp kirka, som kom i 1974. Han orienterte om at det skal bygges ny bro over til Gravholmen, og at det skal felles trærne rundt kirka, slik at tårnet rager over trærne og ikke omvendt. Dette skjer i samarbeid med kommunen. Kirka har 50-års jubileum om to år.

Arthur Bredli på Ruten og Grethe Gillebo på Dalseter orienterte om at gjestene deres, de aller fleste utlendinger, er interessert i både natur- og kulturmål i dalen. Verket, hellemalerier og Helvete er populære attraksjoner. Ofte samarbeider de om guidede turer. God av informasjon og lett atkomst, er viktig når de skal tilrettelegge for gjestene sine. De etablerer nå også foretaket «Espedalen turløyper», som kan gå inn i ulike typer samarbeidsprosjekter.

Diskusjonen gikk livlig, og det var en positiv stemning i møtet. Mange forslag og ideer kom opp. Ønsket om tur/flerbruksvei kom fram fra flere. Veien er foreslått av ESLL til kommunens nye plan for idrett og fysisk aktivitet. Finansiering er et stort spørsmål. Det var stor enighet om at alle gode krefter må gå sammen for å realisere veien. Bjørn Sletten i Sør-Fron vil ha en dialog med Espedalen sti- og løypelag, og kommunen tenker å arrangere et åpent møte for å diskutere saken med interessenter.

Møtet ble avsluttet med at ordfører Muriteigen inviterte til åpningsfesten neste år.

Share

Én kommentar til “Spennende møte om startpunkt Verksodden”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.