Båtbyggerkunsten i Espedalen

Hvis vi går 50 år tilbake, var sannsynligvis de fleste av båtene på Espedalsvannet laget i lokalt. Espedølene har en lang tradisjon når det gjelder å snekre båter. Den siste båtbyggeren, Hallvard Stubberud (1916-2011), snekret over 70 båter i sin karriere. Kanskje går noen av dem på vannet ennå?

Hallvards båter ble ikke bare brukt til transport og fiske – Marie og Jana Weidemann 1960.

Det tok Hallvard om lag en uke å lage en båt, og den første han snekret, fikk han 90 kroner for. Hallvard lærte kunsten å bygge båter fra Jarle Lauvålien, som igjen hadde lært av sin far. Jarle og brødrene hans, Lauvålikarene, som var kjent for å bygge gode båter til både roing, fiske og transport, reiste rundt på gardene og bygde båter. På 1920-tallet kostet en båt 18 kroner.

For å lese mer om båtbygging i Espedalen, se Odd Arild Stubberuds artikkel:

Ormen Lange – Espedalsvatnets stolte svane

Share

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.