Ny virksomhet på Verket – åpent møte og idedugnad i oktober

Informasjonstavler av stål som skal informere om Langsua nasjonalpark er ankommet Foto: Morten Liebe

Gruvetida er definitivt slutt, men som vi i Espedalen vet, kan mye skje på Verksodden.

De som har lagt turen forbi i sommer har sikkert sett forandringene på parkeringsplassen. Et fint lag med heller på høyre side av veien mot Espedalen Fjellkirke.

Her utformes et informasjonspunkt for Langsua nasjonalpark. I tillegg til informasjon om nasjonalparken, rasteplass og parkering, skal det settes opp informasjonstavler med kart over stier og løyper og om kulturminnene på Verksodden.

Sporene etter det gamle gruvesamfunnet skal graves fram. I tillegg ønsker Sør-Fron kommune at spor etter annen aktivitet, fangstanlegg, jernvinningsanlegg, og de nylig oppdagede bergmaleriene fra yngre steinalder, blir synliggjort, så folk kan bli kjent med dem.

Kommunen har ambisjoner om formidling av verkshistoria gjennom en podkastserie, utendørs musikkteater som omhandler livet på Verket og en digital formidlingsløype – en skattejakt, både digitalt og i terrenget. Mye må skje på Verksodden for å realisere planene. Per i dag er området overgrodd, og kulturminnene knapt synlige.

Smelteovnen, som tidligere er restaurert, forsvinner nesten i bjørkeskogen

Det mangler ennå omtrent 800 000 for å fullføre arbeidet med rasteplass og informasjonstavler, som er første fase i prosjektet. Langsua nasjonalparkstyre og Sør-Fron kommune arbeider blant annet med en søknad til Sparebankstiftelsen om støtte.

Sør-Fron kommune og Langsua nasjonalparkforvaltning planlegger et åpent møte med idedugnad i oktober for å få innspill i planleggingen. Vi håper mange fra Espedalen har anledning til å være tilstede, og kommer tilbake med tidspunkt for møtet når det er klart.

For mer informasjon se sak fra kommunestyret i Sør-Fron, inkludert søknad og forprosjekt

Share

3 kommentarer til «Ny virksomhet på Verket – åpent møte og idedugnad i oktober»

  1. Får håpe kommunen(e) også prioriterer å rydde / hugge bortover
    Espedalsvannet så folk får sjå vannet fra FV255

    1. Det synes jeg også. Området er så nedgrodd at det ikke er til å kjenne igjen. Med hugst kan en også få fram igjen de synlige kulturminnene som er der. Kanskje noe av dette kan gjøres på dugnad etter evt. retningslinjer fra vernemyndighetene?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.