Hvorfor er det farger på skiltene?

Monteringsklare skilt

Espedalen sti- og løypelag har lagt den nasjonale standarden i Merkehåndboka til grunn for skiltingen. Der er det et system for fargekoding av stier, løyper og sykkeltraseer etter vanskelighetsgrad. Nedenfor kan du finne en forenklet oversikt over hva fargene betyr.

Symbolene brukes gradert med fire definerte farger (negativ) eller ugradert i sort/hvitt (positiv). Vi har benyttet følgende symboler fra Merkehåndboka og med fargekoding:

Symboler. Svart – hvitt

Symbolene er i tillegg gradert med farger for å indikere vanskelighetsgrad:

Fargekoder for graderingsnivåer

Symbolbruken skal gi en veiledning om vanskeliggraden. Hver enkelt turgåer / skiløper må bruke eget skjønn om hvilke turer som passer ut fra egne ferdigheter. Og husk at det er alltid lov å snu hvis du blir for sliten eller turen på andre måter blir for vanskelig. Graderingen gjelder fra der skiltet står til målet som er angitt. En tur som består av flere enkle eller middels delstrekninger kan i sum bli krevende på grunn av større samlet lengde og høydeforskjell.

Enkel (grønn)

Kort og lett tur med små stigninger. Nybegynnere, krever normalt ingen spesielle ferdigheter. Generelt anbefales likevel kart og kompass og kunnskap i å bruke det. Været kan snu i løpet av kort tid! Bruk av medbrakt kart gjør også turen morsommere, da blir du bedre kjent i området.

Middels (blå)

Noe mer krevende turer for de med litt erfaring og trening. Stier kan inneholde bratte og luftige partier. Skiløyper kan inneholde noe krevende partier.

Generelt anbefales kart og kompass og kunnskap i å bruke det. Været kan snu i løpet av kort tid! Bruk av medbrakt kart gjør også turen morsommere, da blir du bedre kjent i området.

Krevende (rød)

Stier for erfarne turgåere med god utholdenhet. Godt turutstyr, gode fjellsko og kunnskap om orientering er nødvendig (husk eventuelt kart og kompass).

Skiløyper er for erfarne og godt trente skiløpere og krever godt utstyr etter
forholdene. Løypene kan være lange og krevende, kanskje upreparerte, og ligge i høyfjellsterreng. Mobildekning kan ikke påregnes.

Ekspert (svart)

For erfarne og godt trente fjellfolk. Espedalen sti- og løypelag har ikke merket noen svarte ruter.

Det er benyttet noe skjønn under kodingen, men vi har forsøkt å gjøre det så enhetlig som mulig i samsvar med anbefalingene i standarden. Graderingen gjelder fra skiltet til stedet det peker til. Det vil si at etter hvert som turgåeren på en lengre tur møter nye skilt til et gitt sted under veis, vil fargene (avhengig av lokale forhold) kunne endres, for eksempel fra rød til blå og deretter grønn etter hvert som det er kortere igjen til stedet. Det er et nettverk av stier og derfor har vi funnet det riktig å gradere rutene på denne måten.

Share

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.